31 mai 2016

Starea fotbalului romanesc

In lipsa unui razboi autentic armata romana si-a gasit unul personal in persoana lui Geroge Becali. Ma rog, nu armata propriu-zisa ci clubul spotriv al armatei. Adica au pus ochii pe marca, culorile, palmaresul si tot ce inseamna Steaua Bucuresti la fotbal. Nimic grav pana acum, fiecare isi cere drepturile. Dar ce naiba poate sa faca Armata cu "Steaua Bucuresti"? Echipa de fotbal nu au, antrenor n-au, stadion n-au! Si totusi isi cer drepturile! Drepturi care nu ar fi insemnat nimic daca Steaua nu avea parcursul exceptional de acum cativa ani din Champions League si Europa League. Practic, asta a tinut in viata renumele Stelei, nu armata si nici Cupa Campionilor din '86. Ma refer strict la fotbal.

Ce vrea armata? Bani! Au vazut ca Becali are ceva fonduri si au zis sa profite. Au de partea lor o parte a galeriei care s-a saturat de Becali. Paradoxul e ca suporterii n-au minte nici pana la piciorul cocosului: daca pleaca Becali de la Steaua se alege praful de echipa de fotbal. Cine sa mai investeasca? Armata trebuie sa cumpere avioane si tancuri, NATO nu da banii pe echipe de fotbal. Pe de alta parte DNA decimeaza echipele din Liga I. Sa fie clar, nimeni nu mai arunca cu banii cand DNA-ul si ANAF-ul stau la panda. Iar suporterii vor sa plece Becali! Trist!

Armata mai are un "as" in maneca. Federatia Romana de fotbal s-a angajat sa modernizeze stadioanele din Bucuresti, in ipoteza unei organizari a campionalui European din 2020. Urmarea? Armata s-a umflat in pene, au aflat ca altii vor sa-i modernizeze stadionul. Au prins curaj. Isi cer drepturile! 

Sper din tot sufletul ca Bucurestiul sa nu fie selectat printre orasele ce vor organiza Campionatul European din 2020. Fotbalul romanesc are nevoie de o resetarea generala. Pentru ca:
  • echipele de club sunt varza, DNA-ul si ANAF-ul musca din ei, investitorii au fugit
  • cluburile de fotbal se desfinteaza
  • echipa nationala se face de rahat in amicale
  • radem de Iordaneascu ca pupa icoanele, dar 50% din Romania pupa moastele diversilor sfinti
  • jucatorii mor pe teren 
  • armata vrea sa joace fotbal (sper sa nu faca campionat cu rusii)
  • inca nu sunt lamurit daca Arena Nationala are autorizatie ISU (vai de noi!)
Evident, regulilele au fost facute sa fie incalcate. Sau asa cred cei din fruntea echipei de fotbal Dinamo Bucuresti, avand o mentalitate pur romaneasca. Daca aia de la UEFA au stabilit niste reguli fara de care nu ai acces in cupele europene, Dinamo de ce sa le respecte? Au mers pana la TAS si au venit de acolo cu coada intre picioare. Deznodamantul: Dinamo Bucuresti nu are drept de participare in Europe League in sezonul urmator. 

Am ajuns intr-o dilema existentiala a fotbalului romanesc. Nimeni nu recunoaste dar vin vremuri mult mai grele decat cele actuale. Nimeni nu investeste in juniori, nu exista nici un fel de incurajare. Au ajuns copii sa joace Fifa pe calculator, tablete sau telefoane. Bani nu mai sunt, talente nici atat. Deci?

Avem nevoie de o unda de soc, de rasturnarea sistemului din temelii si reorganizarea lui dupa standarde Europene. Fotbalul romanesc la nivel inalt trebuie sa dispara din Romania pentru ca oamenii sa constientizeze situatia de rahat in care ne aflam si sa o luam de la capat. Trebuie sa plecam de jos, de la juniori, baze sportive, incurajarea sportului in Romania, echipe sportive la nivel se scoli si licee, competitii judetene si nationale, s.a.m.d. 

Peste doua decenii am putea reveni cu succes in elita fotbalului mondial! 

Sper ca schimbarea sa vina din Franta unde echipa nationala de fotbal a Romaniei va avea o prestatie patetica, daca nu jalnica.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL