25 iunie 2016

Efectele Brexit, Marea Britanie si viitorul UE

efectele Brexit Marea Britanie Uniunea Europeana
sursa foto: VectorOpenStock

E clar ca toti am aflat de referendumul din Marea Britanie. Brexitul e real, e aproape si nu cred ca cineva mai poate opri iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana. Intrebarea e, care vor fi efectele Brexit?

Ori aceste efecte se vor manifesta pe 3 planuri:
  • ce va face in continuare Marea Britanie?
  • cum se va salva Uniunea Europeana?
  • cum va fi afectata Romania?

Primul plan, ce va face Marea Britanie dupa Brexit, dupa ce va iesi din Uniunea Europeana?

Cred ca Marea Britanie va avea cel mai mult de suferit in urma Brexit-ului. As putea spunea ca si-au taiat craca de sub picioare. Da, Marea Britanie era unul din cei mai mari contributori la bugetul Uniunii Europene, una din principalale lor nemultumiri: dadeau multi bani fata de alte tari membre. Dar tot ei primeau si cele mai mult fonduri inapoi. Si tot ei exportau 50% din marfuri in UE. Deci bani garla pentru PIB-ul Marii Britanii. Dupa Brexit s-ar putea ca economia lor sa scada masiv, multe firme isi vor reduce activitatea iar multinationalele vor fi nevoite sa-si mute sediile. Frankfurt sau Paris abia asteapta!

Principala nemultumire a britanicilor se leaga de imigranti. Nu-i sufereau pe amaratii aia de negri, arabi,  pakistanezi, indieni sau chiar romani ce furau joburilor localnicilor. Pe bani putini! Well, imigrantii astia au luat joburile murdare ale societatii, in general cele disgratioase si mari consumatoare de efort. Sunt curios cine va mai curata gunoiul, cine va spala lenjeria prin hoteluri, cine va da cu mopul in budele murdare ale barurilor, cine va ingriji batranii si pacientii prin spitale, azile, s.a.m.d. Englezii? Pe de alta parte tot acei imigranti au oferit si o forta de munca specializata, vezi medicii si IT-istii romani. Si nu doar ei! Eh, sunt curios ce vor face acum cand imigrantii de buna credinta se vor intoarce pe la casele lor.

Si nu, britanicii nu vor scapa de imigrantii capuse. Nu-i opreste nimeni pe africani sa traverseze fraudulos tunelul Canalului Manecii. Nici teroristii nu se vor lasa impresionati. Problema ramane, iar imigrantii cu acte in regula vor ramane tot acolo. Deci nici vorba de joburi mai multe pentru britanici. Nu vor scapa de imigranti decat daca vor sta cu pusca la granita.

Pe langa Brexit, desi se doreste iesirea din Uniunea Europeana, mai exista o problema. Scotia si Irlanda de Nord nu vor sa iasa din UE. S-ar putea ca aceste teritorii sa doresca separarea de Marea Britanie. Asta inseamna tensiuni interne si dezgroparea ideilor nationaliste. Remember William Wallace interpretat de Mel Gibson in filmul "BraveHeart"? Cineva va dori sa-si ceara independenta fata de Regatul Unit! Chiar nu-mi miroase a bine ce se va intampla odata cu acest Brexit in Marea Britanie.


Ce va face Uniunea Europeana in cazul unui Brexit?

In primul rand se vor schimba regulile. Banii vor fi impartiti mult mai riguros iar abaterile de la legile UE vor fi mult mai rau taxate. Se vor cere garantii ca nici o alta tara, membra UE, nu va ajunge in fata unui alt "Brexit". Evident banii vor fi mult mai putini. Se estima ca Marea Britanie acopera 11% din bugetul UE. Dar resurse vor exista, o parte din centrele financiare din Marea Britanie se vor muta pe continent. Deci UE va rezista. Plus ca lipsa produselor englezesti de la rafturi va fi suplinita de produse din alte tari UE. S-ar putea ca unele membre UE sa beneficieze masiv din punct de vedere economic.

Important este ca nici o alta tara sa nu mai doreasca iesire din UE. Nici macar Grecia!

Brexit-ul din Uniunea Europeana trebuie sa aiba un efect minim! UE va rezista daca politicienii de la Bruxeles vor rezolva problemele migratiei, atat din UE cat si din afara UE (vezi cazul Siria) si daca se vor lua masuri concrete ca tarile membre UE sa nu aiba de suferit din punct de vedere economic.

Ce efecte va avea Brexitul in Romania?

Efectele vor fi minime in Romania, noi oricum nu exportam mare lucru in Marea Britanie. In general efectele negative vor fi legate de cursul de schimb leu-euro si leu-dolar. Posibil si leu-franc pentru ca francul se va intari si mai mult. In plus vom primi mai putine fonduri europene. Dar aici sunt sceptic, oricum nu ne descurcam noi cu ele. De multe ori am fost obligati sa le returnam din cauza coruptiei si nerespectarii regulilor comunitare. DIn acest punct de vedere nu cred ca se va schimba mare lucru.

Totusi, Romania ar putea sa profite de iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana. Am putea sa marim exporturile pentru acoperirea gaurii cauzate de produsele englezesti. Am putea sa repatriem elitele romanesti ce au emigrat in Regat. Acum e momentul sa dam o lege pentru stimularea romanilor ce parasesc domiciliul din Marea Britanie si isi gasesc un job stabil in Romania.

Nici o grija, tiganii din Marea Britanie vor ramane acolo ilegal sau vor migra in alte tari UE. Nu se intorc ei prea usor inapoi in Romania!

In plus, n-ar fi rau sa atragem cateva firme, multinationale, ce vor parasi Marea Britanie in viitorul apropiat.

Oricum ar fi, guvernul, parlamentul, noi romanii, trebuie sa fim pe faza. Putem profita in urma Brexitului!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL