14 noiembrie 2016

Plata cu cardul la Metrorex

metrou metrorex Bucuresti

Am vazut recent un aparat de plata cu cardul la Metrorex. Concret, pe unul din turnichetii de acces la metrou in statia Piata Victoriei era montat un sistem contactless de la BCR. Frumos, nu zic, dar parca Metrorex-ul a mai avut un sistem  de plata cu cardul contactless? Via BRD parca! Deci, ce e cu aceasta schimbare?

plata card metrou Metrorex
sursa: wall-street.ro 
Daca stau bine si ma gandesc Metrorex a avut diverse sisteme de plata pentru accesul la metrou. Au avut cardul unic de transport in Bucuresti in parteneriat cu RATB-ul. A existat sistemul de plata cu telefonul, prin intermediul Vodafone. A fost si cu cardul BRD direct la turnichetii de acces la metrou. Toate au fost in teste, au functionat, au dat randament. Si au fost ieftine, din perspectiva Metrorex, au bagat foarte putin bani in ele. Ca erau in teste si furnizorul le-a oferit aproape gratuit. Cand a venit timpul ca Metrorex sa investeasca masiv in sistemele respective s-a renuntat la ele. De ce ar plati ei? De ce nu si-ar face ei propriile lor sisteme de plata pentru accesul la metrou? Ba chiar si cu cardul daca se poate. Asa au declarat la un moment dat. 

Partea nasoala este ca sistemele de plati cu carduri nu sunt chiar usor de implementat. Ai nevoie de sisteme securizate de plata, validare si reconciliere a tranzactiilor. Plus sisteme cu diverse raportari batch sau statistici privind randamentul platilor cu cardul in diverse statii, la anumite ore, etc. Ai nevoie de un mecanism interconectat in timp real cu procesatorii de plati, cu Visa si Mastercard. Banuiesc ca ai nevoie si de licente pentru a detine un astfel de sistem. Si costa! Si nu exista versiunea demo sau gratis pentru 1/2/3 ani. Aici e pe bani grei de la inceput.

Asa ca Metrorex s-a orientat catre urmatorul chilipir, un parteneriat cu BCR si Banca Transilvania (probabil un contract semnat prin 2015 sau inceptului lui 2016 si implementat de curand) pentru furnizarea unor POS-uri pentru carduri contacless. Iata ce zice o stire de pe site-ul Profit.ro:
"Banca Comercială Română (BCR) și Banca Transilvania vor furniza Metrorex servicii bancare prin intermediul cărora călătorii vor putea achita cu un card bancar contactless, direct la turnichet, contravaloarea unei călătorii. Contractul a fost estimat la 1,83 milioane de lei, fără TVA, pentru o perioadă de 4 ani, și a fost atribuit pentru 1,69 milioane de lei, fără TVA."
Acestea fiind zise, Metrorex a amanat cu cativa ani inevitabilul. Adica inlocuirea completa si modernizarea sistemului de acces/plata la metrou.

Metrorex are nevoie de un nou sistem de turnicheti, modern si compatabil cu tot felul de noi sisteme de validare a cardurilor de acces: validare magnetica, cu cip, carduri contactless si poate NFC. Actualul sistem a fost introdus prin 1995, atunci cand s-a inlocuit vechiul sistem cu monezi. Din cate am inteles foloseste si acum calculatoare dotate cu Pentium II (cine nu stie ce este un Pentium II sa caute!).

Apoi, turnichetii in sine nu trebuie sa incorporeze sistemele de plata. Acestea functii pot fi indeplinite de cateva automate (bancomate) separate, situate in apropierea turnichetilor, unde poti avea toate metodele de plata. Ori daca faci asta scapi si de inghesuiala de la turnicheti.

turnicheti acces metrou
sistem modern de turnicheti acces metrou
Si daca tot vorbim de inghesuiala la turnicheti ma gandesc ca actualul sistem e complet depasit si nesigur in cazul unor situatii de urgenta care s-ar lasa cu evacuarea masiva a calatorilor. Pur si simplu s-ar calca in picioare langa turnicheti. Acestia se invart foarte greu si nu exista posibilitatea de deschidere completa in caz de urgenta, asa cum sunt alte sisteme prin Europa (vezi poza de mai sus). Cei de la ISU au cerut desfiintarea micilor magazine din incinta statiilor de metrou. Eu zic ca problema nu era la magazine ci la turnicheti care actioneaza ca o bariera in calea oamenilor. Nu stiu ce s-ar intampla in cazul unui incendiu la metrou, ceva care sa necesite o evacuare foarte rapida. Bine, asta daca nu ramane un metrou blocat in tunel si atunci chiar n-ai ce face.

Un sistem modern de turnicheti poate fi adaptat astfel incat la orele de varf sa fie setati pe "Intrare" si doar unul pe "Iesire". Ulterior, dupa ce scade fluxul de oameni dintr-un sens, se poate customiza invers. Ba au si functia de deschidere de urgenta astfel incat sa ramana deschisi daca e nevoie. Deci, numai beneficii. Nu si la Metrorex!

Plus ca ai o statistica in timp real a numarul de calatori ce folosesc metroul astfel incat sa prevezi un numar optim de garnituri. Sau sa creezi un program de abonamente la metrou cand fluxul de calatori e mai mic. Nu sa creezi cozi de asteptare la casele pentru studenti fix cand pleca oamenii la munca. M-am uitat de curiozitate pe programul caselor de abonamente la metrou si ce sa vezi? Cateva dintre ele (Piata Romana, Gara de Nord sau Piata Unirii) sunt deschise inca de la ora 7 dimineata. Aglomeratia e in toi dupa ora 8! 

Metrorex a preferat o solutie de compromis pentru actualul sistem de turnicheti. A preferat sa bage o noua metoda de plata cu cardul, chipurile pentru satisfacerea clientilor, insa a amanat cu cativa ani modernizarea si eficientizarea de care au nevoie urgent, acum!

Pacat!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL