12 noiembrie 2016

Stick de memorie USB, OTG

stick de memorie USB - OTG

Mi-am achizitionat recent un stick de memorie USB - OTG, un adevarat chilipir de la Carrefour ParkLake din Bucuresti. Stick-ul de memorie este marca Platinet (din Polonia), are 16 GB si inglobeaza tehnologia OTG (On-The-Go). Ce inseamna acest lucru? Permite anumitor dispozitive (smartphone, tableta, etc) sa actioneze ca o "gazda" (host) ce poate sa citeasca diverse periferice: mouse, tastatura sau memorie USB. In cazul meu e vorba de un stick usb ce se poate conecta intr-un smartphone sau tableta pe portul micro USB.

Cum beneficiezi de tehnologia USB - OTG?

In primul rand ai nevoie de un smartphone sau tableta care sa suporte acest lucru. Si de un stick usb compatibil OTG. De obicei e marcat in specificatii acest lucru. Si costa mai mult decat un stick obisnuit. In plus trebuie sa aiba 2 porturi: USB si micro USB (ambele de tip "Male").

stick de memorie USB - OTG
Cum verifici daca un dispozitiv are USB - OTG? In specificatiile dispozitivului (tableta, smartphone) poate sa scrie despre aceasta  tehnologie sau are o pictograma ce semnifica acest lucru (vezi poza stanga). Daca nu este gasita mentiunea de "USB OTG" se poate cauta si "USB host". Daca nici asa nu merge mai ramane un singur lucru de facut: se ia un stick USB ce este compatibil OTG si se infige in portul micro USB al device-ului nostru. Daca se aprinde ledul de pe stick (in speranta ca are un led de conectivitate) atunci e clar ca cele doua dispozitive s-au conectat. Ramane de testat acest lucru printr-o aplicatie/manager de fisiere ce permite copierea intre cele doua dispozitive.


O alternativa la stick-ul usb (sau flash drive, sau usb flash, oricum i-ati zice) o reprezinta un cablu OTG. Acesta are 2 mufe: un micro USB (Male) care se conecteaza la smartphone sau tableta si un USB Type A (Female) in care intra un stick obisnuit. Avantajul stick-ului de memorie este dimensiunea redusa. Sunt modele care nu depasesc 1.5 cm in lungime. Deci se poate utiliza foarte usor "agatat" de un telefon.

Stick de memorie Platinet, 16 GB, OTG.

stick de memorie USB - OTGRevin la stick-ul de memorie USB achizitionat de mine. A costat 19.90 lei, oferta de Black Friday la Carrefour ParkLake. Nu este o marca de renume dar functioneaza perfect. In fond, toate sunt facute in China. Asa ca i-am facut cateva teste. Pentru viteza de citire/scriere am folosit PC-ul din dotare si o tableta compatibila OTG. Rezultatele testelor le vedeti mai jos:

  • prerechizite: stickul a fost formatat FAT32; tableta dispune de o memorie eMMC flash cu procesor nVidia Tegra 3; PC-ul are in dotare un HDD Seagate de 160 GB (7200 RPM) si un procesor Intel Core 2 Duo E8400 la 3Ghz.
  • pentru teste am folosit 200 de poze avand in total 613 MB.
  • copiere PC - stick: 125 sec (4.9 MB/s)
  • copiere stick - PC: 10 sec (60 MB/s)   (aici am ceva dubii ca SO Windows 7 a raportat/afisat corect)
  • copiere stick - tableta: 53 sec (11.5 MB/s)
  • copiere tableta - stick: 130 sec (4.7 MB/s)

Mai mult am facut si un test cu softul CristalDisk, vedeti poza mai jos:

stick de memorie USB - OTG

Concluzia: nu e cea mai slaba memorie de pe piata dar raportul pret/calitate este imbatabil. Repet, a costat doar 19.90 lei, are 16 GB si dispune de tehnologia OTG. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL