09 decembrie 2013

Autostrazile promise de Ponta ne baga in faliment

harta autostrazi proiect romania ponta
Cu siguranta ati auzit de autostrazile promise de Victor Ponta pentru perioada urmatoare, un heirup de prost gust intr-un pur stil romanesc. Abia am construit 200-300 de km in 20 de ani si acum vrem 500 km asa pe nemancate. Oricum, nu asta-i problema. E la ochiul boului ca acele autostrazi nu pot fi construite in acel plan prezentat de domnul Ponta. Motivul e unul cat se poate de plauzibil: proiectul se intinde pe mai bine de 10 ani, ori in Romania nici un proiect ce a depasit perioada de guvernare nu a avut succes. Ponta nu mai obtine un nou mandat si atunci se duce dracului tot proiectul de autostrazi. Revin la problema: haideti sa privim utilitatea autostrazilor pe care dorim sa le construim si atunci vom intelege de ce ne baga in faliment Ponta cu autostrazile lui cu tot.

De ce ne falimenteaza autostrazile lui Ponta

De cativa ani tot auzim de autostrada aia care leaga vestul de estul Romaniei. Vorbim de o autostrada finantata prin fonduri europene care banuiesc ca trebuia sa fie deja gata. Iar aici vorbim de celebrul tronson Sibiu-Pitesti ce tocmai a fost amanat pentru 10 ani. Ei bine, sa nu credeti sa europenii aia ne-au dat banii pe degeaba sa facem autostrazile acelea. Se dorea o legatura rapida si ieftina a zonei de este (Constanta) cu capitala si apoi cu vestul tarii si mai departe cu restul Europei, prin Ungaria. Fiind facuta pe bani europeni, noi am fi platit doar mentenanta, deci costuri minime. Si atunci toti transportatorii romani ar fi avut acces facil la restul Europei. Desigur si noi, in special Bucurestiul, ar beneficia de aprovizionare mult mai rapida si mai ieftina dinspre vestul Europei. Uzina Dacia, cel mai mare exportator al Romaniei si principalul cotizant la bugetul de stat ar fi beneficiat de aceea autostrada. Nu-i de neglijat, dar din pacate de la ei nu se pot stoarce bani murdari asa cum doreste clientela politica.

Decizie proasta a lui Ponta in privinta autostrazilor

Premierul Victor Ponta a inlocuit aceasta autostrada de la Sibiu la Pitesti cu tronsonul Sibiu-Brasov-Bucuresti, pe motiv ca e mai ieftin, ca se face mai repede, etc. Gresit! Distanta este aproximativ la fel. Ce-i drept, terenul de construit este mai accesibil, dar ganditi-va ce presupune o autostrada pe Valea Prahovei: cai de acces catre fiecare statiune din aceasta zona. Si nu sunt putine! Iar o zona extrem de populata va atrage dupa sine si exproprieri masive, iarasi facute cu dedicatie politica pentru baietii destepti care detin terenuri in zona. Iar exproprierea se va face pe banii statului. Nu-i asa ca-i frumos?  Colac peste pupaza, autostrada care se vrea a fi principalul punct de legatura economica a Romaniei cu vestul Europei va fi si cea mai aglomerata artera, pentru ca vorbim de o zona turistica extrem de apreciata de romani. Din pacate nu se vede la fel de bine si in bugetul statului. Deci avem o autostrada la fel de costisitoare si foarte aglomerata. Mare greseala!

Autostrada privata, cea mai mare greseala

Daca europenii au sperat ca ne vom construi autostrada pe banii lor, cu costuri minime de mentenanta, iata ca autostrada Comarnic - Brasov este una in parteneriat public privat. Asta inseamna ca firma ce o construieste va avea si drept de administrare. Si tot aceasta firma va pune taxa pe autostrada. Se creaza astfel premisele unui tun de proportii: cea mai utilizata autostrada sa fie la heremul clientelei politice din zona mentionata. Cu alte cuvinte, cea mai rapida cale de transport marfuri intre Romania si Europa va fi taxata asa cum vrea un baron local, sau un rege al autostrazii, sau cum vreti sa-i ziceti. Normal, lucrurile nu vor fi la vedere dar fiti siguri ca in spatele firmelor cu bune intentii se afla un astfel de personaj. Iar in acest caz, cei mai afectati vor fi transportatorii care vor plati taxe suplimentare pentru a folosi aceea portiune, ca de parca nu sunt suficiente taxele actuale. Deci avem o legatura cu Europa, dar nu atat de ieftina precum se dorea. Ori in acest caz sunt de parere ca transportatorii de marfuri si investitorii din Romania, ca doar pentru ei se construiesc aceste autostrazi, vor prefera sa foloseasca tot vechile DN-uri pentru a-si reduce costurile.

Concluzia

Vom avea o autostrada gestionata de un "baiat destept", atribuita cu dedicatie din partea guvernului Ponta si care va beneficia de toate parghiile pentru ca traficul de persoane si marfuri sa se faca pe acolo. Adica mai scump si mai incet decat ar presupune traficul pe varianta Sibiu - Pitesti. Sincer as prefera tot vechile DN-uri. Acum, de voie de nevoie se mai ingrijesc si aceste drumuri. Insa autostrada va fi un bun prilej sa lasam acele drumuri in paragina si sunt absolut convins ca in cativa ani vor exista restrictii pentru camioanele de mare tonaj. Deh, atunci vom avea "autostrada"!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL