02 noiembrie 2014

Cozi la sectiile de votare din strainatate

Pe vremea comunismului se statea la coada pentru lapte, ulei si paine. Acum, in inima Europei, romanii stau la cozi pentru a vota la alegerile prezidentiale din 2 noiembrie 2014. Organizarea de rahat ne-a facut de ras in fata strainilor. Desi mass-media este plina de relatari penibile despre sute sau mii de oameni la cozile de votare, autoritatile (respectiv Biroul Electoral Central sau MAE) se fac ca ploua si anunta ca totul e ok. Ma rog, depinde ce inseamna "ok"pentru ei si care a fost scopul lor. Cumva sa nu se voteze prea mult in Diaspora?

cozi sectii votare europa


Sincer, tot respectul pentru oamenii aceia care au parcurs sute de kilometri pana la o sectie de votare din marile orase europene, iar apoi au stat ore bune la coada. Eu unul nu stiu daca as fi rezistat. Poze cu oameni stand la cozi pentru votare in diferite orase europene gasiti mai jos, cu mentiunea ca sursa fotografiilor ar fi twitter si facebook (cu scuzele de rigoare ca n-am retinut si linkurile exacte pentru ca eram prea grabit sa procesez stirile).

Repet, aici nu e vorba de candidati, pomeni electorale sau fraude. Pur si simplu autoritatile romane au fost indolente si iresponsabile fata de semenii lor. Pentru asta va platim ma'nenorocitilor, sa va bateti joc de noi? Nu zic de fraude la vot, ati depasit acea limita, acum impiedicati oamenii sa voteze!?

Mai grav este faptul ca si pe teritoriul tarii au fost asemenea cazuri cand, din lipsa declaratiilor pe proprie raspundere, oamenii nu au putut sa voteze si s-au plimbat de la o sectie la alta. Mai mult de atat, in sectia unde am votat am fost primit cu indignare si nepasare, chipurile deranjam. Asa ca am fost trimis la o alta sala (sectie de votare), norocul meu ca era aceeasi cladire a unui liceu din Bucuresti.

Ca fapt divers, am trimis un mail catre una din adresele Biroului Electoral care se ocupa de sectiile de votare din strainatate, cerand opinia lor cu privire la cozile din Europa si ce au facut ca sa previna acest lucru. Mailul o sa-l fac public dupa ce primesc raspunsul (sper sa vina).


Update 1: Din cate am inteles programul de votare s-a prelungit in unele sectii de votare din Diaspora, spre exemplu Paris unde oamenii au luat cu asalt ambasada Romaniei si au intrat inauntru cu forta. Ramane de vazut ce vor face fortele de ordine franceze. Nu era de ajuns ca ne faceau tigani, acum mai suntem si violenti, huligani, etc.

Prelungirea programului de votare nu este solutia, oamenii aia tot au stat cu orele la coada si au sacrificat timpul lor, o zi de weekend pe care nu toti o au la indemana. Mai ales ca lucreaza din greu sa trimita bani in tara, asa cum se lauda politicienii. Asta e rasplata?

cozi sectii votare europa
romani la coada pentru votare in Londra (sursa Twitter - @inryaa )
Update 2: Situatia este tensionata si la Londra unde romanii refuza sa plece de la coada pentru sectia de votare. Deja au aparut celebrele scandaluri, zic eu eronate. Cineva de la MAE trebuie sa raspunda pentru haosul de peste hotare. Concluzia: declaratia pe propria raspundere dublata de completarea listelor suplimentare au dublat efectiv timpul de votare pentru un singur candidat. Ba mai mult, in lipsa declaratiilor pe proprie raspundere procesul electoral s-a desfasurat mult mai greoi. Cineva de la Biroul Electoral trebuie sa-si dea demisia de onoare.

Update 3: Aparent, sectiile de votare nu au fost suficiente in tarile mai "pretentioase" din Europa: Germania, Franta, Marea Britanie, Austria, Suedia, Olanda, etc. Insa au fost destule in Spania si Italia, exact locurile preferate de romanii cu studii medii (cel mult liceu). Adica cei care au plecat in constructii si capsunarii, zic eu preponderent electoratul PC-PSD. In schimb, in tarile unde au plecat romanii cu studii superioare au existat probleme. Oricum nu conteaza asta, romanii sunt aceeasi peste tot! Insa observatia aceasta ar fi buna de analizat: cum au fost distribuite buletinele de vot, cum s-a stabilit numarul de sectii de votare si cati angajati din ambasade au fost repartizati in functie de numarul romanilor din acele tari.


[Poze din marile orase europene, cozi la sectiile de votare]

cozi sectii votare europa

cozi sectii votare europa

cozi sectii votare europa

cozi sectii votare europa

cozi sectii votare europa

cozi sectii votare europa

cozi sectii votare europa

cozi sectii votare europa

cozi sectii votare europa

cozi sectii votare europa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL