19 noiembrie 2014

Cum iei teapa de Black Friday?

Despre Black friday s-au scris multe, si de bine dar si de rau. Cum a fost de Black Friday in 2013 am scris aici. Probabil ca si anul acesta va fi la fel. Ideea e ca Black Friday in Romania nu simbolizeaza acelasi lucru ca in SUA, de unde a fost importat conceptul. Nu reprezinta acel concept prin care preturile sunt taiate brusc in speranta cresterii vanzarilor. Ma rog, speranta ramane, dar preturile reduse sunt de domeniul SF-ului. Cu mici exceptii. Avem si lucruri bune dar pentru a pune mana pe ele e nevoie de multa daruire si efort. Voi detalia mai jos.

black friday 2014
sursa foto: emag.ro (black friday 2013)

Hai sa va zic care sunt marile tepe de Black Friday iar apoi le detaliez pe unde e cazul. Probabil se vor aplica si la Black Friday-ul din 2014, s-au aplicat si anii trecuti si se vor aplica in continuare. E totusi  o strategie de marketing, nu va inchipuiti ca magazinele sunt centre de binefacere pentru publicul larg.

Se anunta reduceri de pana la 70%. Adevarat, daca vreti sa va luati huse de telefon, soricei, carti sau casti de proasta calitate. Acestea vor fi reduse cu pana la 70 de procente la absolut toate magazinele participante. Da, marile reduceri pot fi la huse de telefon pe care nu le vrea nimeni. Poate ca un mouse ar fi util dar in rest nu va asteptati la cine stie ce reduceri. In general reducerile de 50%-70% se acorda la produsele ieftine, cele care in mod normal nu depasesc 20-30 de lei. Intr-adevar reducerile sunt mari dar singurul scop este marketingul, dorinta de a atrage clientul pe site sau in magazin. Cumperi ceva ieftin dar daca tot esti acolo poate mai iei si altceva.

Aceleasi reduceri mari se aplica si produselor defecte. Sau mai bine zis unui lot de produse defecte pe care magazinul le are in stoc si trebuie sa scape de ele (vezi chinezariile vandute sub branduri romanesti). Ba chiar unele din produse sunt returnate de alti clienti. Asa ca sunt puse din nou la vanzare. Da, le cumperi si apoi le trimiti la garantie. Nu o data ci de mai multe ori. Stai cu produsul in servici si iti faci nervi degeaba. Pana la urma tu castigi dar cu un chin de cateva saptamani, sau chiar luni. In toata aceasta perioada magazinul ti-a luat banii si face rulaj cu ei. Isi plateste taxele, facturile, angajatii, s.a.m.d. Iti da banii inapoi la un moment dat, dar stai linistit ca si-i recupereaza la urmatorul Black Friday (sau alta perioada de reduceri).

Si totusi daca vrei sa-ti iei un produs mai scump (laptop, telefon, tableta, etc) nu te astepta la ultimele noutati. In general se vand chestile vechi, poate si cele returnate la un moment dat de catre clienti si in general ce nu se vinde in magazin. Decat sa ocupe locul degeaba mai bine se vand ieftin. Elibereaza locul pentru noile produse ce vor ajunge pe rafturile magazinelor inainte de Craciun sau poate dupa Anul Nou. 

Printre promotiile de Black Friday sunt si unele de top, chiar noutati in domeniu, dar ofertele sunt rare si in general vin de la marii retaileri (Altex, Flanco, Fomo) sau magazinele online consacrate (Emag, Pcgarage, Evomag). Dar stocurile sunt limitate si se vand ca painea calda. De la acestea luati-va gandul sa le achizitionati. Poate aveti vreo sansa daca sunteti pe faza cand se da startul si reusiti sa le achizitionati imediat. Daca esti intr-un magazin fizic e si mai greu. Trebuie sa te scoli dimineata devreme, stai la coada si apoi sa te ingramadesti pe usa la momentul deschiderii. Daca esti tare in pumni e un avantaj. Iar daca ai noroc vei reusi sa pui mana pe produsul dorit. Despre asta vorbeam mai sus cand am zis ca e nevoie de multa daruire si efort pentru a pune mana pe un lucru cu adevarat redus la promotie de Black Friday.

Dar teapa principala de Black Friday este ademenirea clientilor cu promotii false. De fapt preturile produselor n-au scazut deloc. Uneori le iei chiar mai scumpe. Adevarul este ca in ultima vreme tot au fost promotii peste promotii. Altex si Flanco au tinut-o din promtie in promotie. Nici magazinele online n-au fost mai prejos. Au dus preturile in sus si in jos de iti venea sa-ti dai ochii peste cap la un moment dat. Sincer, cred ca nici ei nu mai stiu care sunt preturile adevarate daca n-ar avea facturile de achizitie. Nu bag la socoteala si adaosul comerciantului!  

Ce va fi la Black Friday-ul din 2014? La fel ca anul trecut! Unii deschid la 12 noaptea, altii abia dimineata. Mai mult te baga in ceata: cumperi la miezul noptii sau astepti dimineata. Daca dimineata sunt produse mai ieftine? (in general Emag a deschis dimineata, dar si magazinele fizice Flanco, Altex, Domo, etc). Totusi, daca dimineata nu mai gasesti produsul dorit si il pierzi seara? (seara au deschis cei de la Evomag, PcGarage, SigmaNet, etc) O mie de intrebari fara raspuns. E ca la Poker, intuitia face toti banii! 

Sfaturile mele pentru Black Friday 2014 sunt urmatoarele:
  • Urmati indicatiile magazinelor de unde doriti sa achizitionati: creati conturi online, completati adrese, ramaneti logati pe site, etc.
  • Faceti o lista cu produsele dorite. Pe moment veti fi coplesit de multitudinea de oferte si s-ar putea sa uitati cate ceva.
  • Daca aveti in lista produse la preturi mici (maxim 50 de lei) cumparati-le imediat cum prindeti o oferta. De exemplu un mouse wireless redus de la 50 de lei la 20. 
  • Daca doriti chestii mai scumpe (laptopuri, tabelete, telefoane, electrocasnice mari) nu va grabiti. Analizati ofertele si alegeti ce vi se potriveste. De cele mai multe ori veti mai gasi produsele la preturi scazute si cu alte ocazii (nu uitati ca vine Craciunul).
  • Un sfat de prisos acum, urmariti evolutia preturilor in online la diverse magazine de unde doriti sa achizitionati ceva. In acest fel veti sti daca pretul a fost redus de Black Friday sau nu. 
  • Folositi Google pentru a gasi un pret mai vechi al unui produs. Dati un search cu numele produsului alaturi de numele magazinului iar Google va afisa cel mai probabil un link direct catre acel produs. Langa link, Google va afisa si o mica sageata in jos. Daca o selectati veti descoperi cuvantul "Cached". Dati click si descoperiti pagina produsului asa cum a fost ea indexata de Google in urma cu ceva timp. Va ramane doar sa comparati cu pretul actual din promotia Black Friday.


2 comentarii:

  1. Foarte adevarat. De altfel, am penalizat si eu cativa la mine pe blog care au marit preturile. Cei mai nesimtiti au fost PcGarage...

    RăspundețiȘtergere
  2. @Yamasha: Eu am reusit sa-mi iau de la PcGarage o tableta Fujitsu Stylistic, cu dock inclusa, 10 inch, nVidia Negra 3, 3G, HDMI, USB, etc, la pretul de 699 lei. Chilipir! Sper sa tina sa nu ajung cu ea in service.

    RăspundețiȘtergere

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL