Majoritatea afacerilor din Romania se bazeaza doar pe sintagma: "lasa ca merge si asa". Daca banul vine nu mai conteaza si ce vrea clientul. Acesta este principiul dupa care se ghideaza romanul in afaceri. Asta duce la servicii deplorabile la preturi exagerate. Adica nu ofera mai nimic fata de ce ofera concurenta si in general se limiteaza la ce obliga legea. A, legea nu zice ca trebuie sa ai bun simt fata de clienti? Atunci fara bun simt, ca suntem romani! Si se aplica in orice domeniu: fara un plan de afaceri, fara idei de afaceri pertinente si legale, fara a intelege nevoile clientului. Citeam o stire pe realitatea.net in care se preciza urmatorul lucru:
"Suparat pe soferii care transporta ilegal persoane din sau spre Brasov, patronul unei firme de transport a gasit o forma de protest inedita. Omul duce gratis calatorii la destinatie."
Este o idee fenomenala, dar in acelasi timp ridica cateva intrebari. De ce oamenii prefera firmele ilegale de transport? Din cauza pretului? Ramane de vazut si voi exemplifica putin mai jos.
Ar putea fi un alt motiv pentru care sunt preferate firmele ilegale, gen calitatea sau rapiditatea serviciilor? Posibil, dar difera de la un caz la altul. Pe de alta parte avem o certitudine: romanul nu prefera siguranta. Am vazut atatea accidente de microbuze in care calatorii care stau in picioare au fost raniti la impact. Si nici acum nu s-au invatat minte. Ca sofer legea te obliga sa iei un numar limitat de calatori. Daca esti calator legea nu te mai obliga, deci nu strica cu nimic daca te bagi ca oaia in tarc. Asta ma face sa cred ca nu comfortul ii obliga pe romani sa se inghesuie in microbuze si autobuze.
Revin la problema pretului pe care am mentionat-o mai sus. Dau ca exemplu orasul Galati, unde in urma cu multi ani s-a introdus transportul privat cu microbuze. La acel moment totul se desfasura haotic: fiecare sofer mergea cat vroia, cu ce viteza vroia si oprea unde ii spuneau calatorii. Pretul unei calatorii era mai mare decat cu transportul in comun. Dar macar te deplasai repede la destinatie si puteai sa cobori oriunde.
Intre timp s-au schimbat regulile: microbuzele trebuie sa respecte un program, sunt limitate ca numar si nu mai pot face statii oriunde. Iar o calatorie costa acum exact cat transportul in comun. Surpriza este ca o calatorie la "privat" dureaza mai mult decat serviciul public, ba chiar mai inghesuit uneori. Dar oamenii tot prefera sa mearga la "privat" (probabil din obisnuinta de altadata). Ce vreau sa subliniez aici, nu pretul dicteaza regulile (daca stau bine si ma gandesc in transportul public poti sa mergi si pe blat, cu putin noroc). Ideea e, nu pretul conteaza!
Deci nici pretul, nici comfortul si nici siguranta nu-i stimuleaza pe romani! Mai ramane doar rapiditatea deplasarii. Conteaza? Bingo! E cel mai important lucru. Romanul cand apeleaza la aceste servicii o face pentru ca are nevoie sa ajunga undeva. Repede! Daca e nevetist, cu atat mai mult trebuie sa ajunga repede la destinatie. Toti vorbim de autostrazi, drumuri expres, cai ferate de mare viteza, dar parca nimeni nu intelege ca trebuie sa ofere rapiditate in servicii. De bugetari nici nu mai vorbesc! CFR-ul e in moarte clinica si nici nu doreste sa se trezeasca.
Extrapolez la tot ce inseamna servicii si obligatii cetatenesti: transport, administratia fiscala, posta si coletarie (include livrarea produselor comandate online), restaurante, pub-uri (nu degeaba avem "Hell's Kitchen"), transferuri bancare etc. Toate acestea trebuie sa se desfasoare cat mai repede posibil. Toti vrem servicii impecabile si rapide. Dar mai ales rapide: atunci cand comanzi ceva online parca te intrebi in fiecare minut "oare cand vine coletul ala?". Daca patronul roman nu intelege ca trebuie sa se miste repede, atunci nici nu va reusi in afaceri (exceptand frauda fiscala sau afaceri ilegale).
Cand mergem la doctor suntem obisnuiti sa asteptam la coada. Din cauza aceasta a crescut ponderea serviciilor medicale private, acolo unde mergi cu programare si nu astepti la coada. Sau daca o faci e in limita bunului simt, 5 poate 10 minute. Desi la privat costa! Dar nici ziua pierduta prin spitalele de stat nu ti-o plateste nimeni! Sincer, nu stiu daca serviciile medicale private au o acuratete superioara celor oferite de stat, dar macar rezolvi mai repede "problema". Ce-i drept, pe banii tai. Inca o dovada ca nici calitatea si nici pretul nu sunt cele mai importante aspecte. Rapiditatea e factorul cheie! Sau celebra vorba "time is money".
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL