28 aprilie 2015

Atunci cand muntele isi cere tributul

cutremur Nepal munte Everest

A fost cutremur. Un mare cutremur. Lasand la o parte drama oamenilor din Nepal, situatia e dezolanta si prin vecinatati. Adica pe munte, pe Everest, cel mai inalt munte de pe Terra. Ani la randul a fost asaltat de cataratori care au incercat sa-l cuceresaca. Unii au reusit, altii s-au resemnat si multi au murit. El, muntele, cel mai fioros loc de pe pamant trebuia sa fie de necucerit. Iar oamenii si-au permis sa-l ia in deradere. S-a suparat. Uriasul si-a masurat puterile si in cele din urma a ales: s-a scuturat din temelii si i-a aruncat de pe spinarea sa pe toti intrusii care i-au invadat miseleste teritoriul. Le-a distrus bazele montane si le-a dat o lectie pe care o vor tine minte multi ani de acum inainte: cu muntele nu te joci. Muntele trebuie respectat pana la ultimul versant si roca ce-l constituie. Prea multi aventurieri in zilele noastre, prea multe orgolii!

Doar cei alesi trebuie sa-l cucereasca. Dar nu, omul s-a incapatanat si incearca sa-l ia cu asalt stabilind puncte strategice si rute de urcare. Insa totul are un pret, cei din Nepal au platit cu viata. Muntele este misterios, oricand te poate surprinde iar daca esti nepregatit vei plati cu viata.

Cutremurul din Nepal a fost o lovitura teribila in partea aceea de lume, o lovitura care nu va fi uitata niciodata. Sunt convins ca tarile respective isi vor revizui abordarea fata de ajutorul oferit alpinistilor in tentativele de escaladare a celui mai inalt varf de pe Pamant. Avalansa de pe muntele Everest nu este prima si nici ultima, dar poate fi un motiv serios de luat in seama atunci cand mergi sa escaladezi acele varfuri.

Amaratii aia din Nepal pe cine sa salveze mai intai: proprii cetateni care au murit striviti sub daramaturi sau turistii care au fost surprinsi de avalansa pe munte?

In alta ordine de idei sunt curios ce masuri au luat autoritatile noastre pentru limitarea pierderilor cauzate de un eventual cutremur cu o magnitudine ridicata, sa zicem un cutremur de 7 grade pe scara Richter. Suntem pregatiti?

2 comentarii:

  1. Va fi haos, va fi mai ceva ca acolo. Proceduri avem, dar... exercitii din parti.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Marius: si exercitii avem, cel putin in cladirea unde lucrez se fac anual instructaje obligatorii si simulari de situatii de urgenta. Ramane de vazut cum vor reactiona oamenii la un cutremur major: se va bloca numarul unic de urgente 112, vor stii cum sa supravietuiasca cateva zile fara ajutor, vor stii sa acorde primul ajutor s.a.m.d?

    RăspundețiȘtergere

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL